dinsdag 5 maart 2013

chaos

In Nieuw Dakota wordt een grandioos stuk wereldse werkelijkheid neergezet. Bijzonder camerawerk gezien door het oog van fotograaf Gérard Rancinan.
Galerie Fontana Fortuna presenteert deze tentoonstelling.
Hieronder een van zijn foto's die ik van internet heb geplukt.

In mijn belevenis een eigentijds erotisch orgiastisch beeld uit de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch.
 onderstaande tekst geciteerd van Nieuw Dakota


RANCINAN AMSTERDAM CHAOS

  • 23 Februari - 24 Maart
Gérard Rancinan 
Geboren in regio Bordeaux, 1953. Rancinan begon zijn carrière als fotojournalist en verslaat natuurrampen, civiele en etnische oorlogen en stadsoproeren. Zijn eerdere portretten van wereldleiders, artiesten en politici werden reeds iconisch. Recentere series, bestaande uit ‘mis en scene’ foto’s met figuranten in een studio, zijn archetypes van de wereld waarin wij leven. De boeken van Caroline Gaudriault maken deel uit van het oeuvre. Gérard Rancinan’s werk wordt geëxposeerd in ’s werelds meest vooraanstaande galeries en musea en is opgenomen in belangrijke hedendaagse kunstcollecties.

GALERIE FONTANA FORTUNA
Is een nomadische galerie en organiseert exposities op diverse locaties. Ze zoeken steeds een passende ruimte om het werk van hun kunstenaars telkens in de meest optimale setting te presenteren.
www.fontanafortuna.com

Als een aandachtige getuige van de hedendaagse samenleving observeert Gérard Rancinan nauwgezet onze wereld en legt haar verborgen waarheden vast. Zijn mis-en-scènes zijn simulacra, fragmenten van menselijk leven gevangen in een fotografisch moment. De fotograaf presenteert een nog niet eerder getoonde serie: CHAOS, een reflectie van onze tijd in voortdurende beroering. CHAOS werd gemaakt in samenwerking met de auteur Caroline Gaudriault.
In een drieluik geven de kunstenaars middels fotografie en literatuur hun visie op de moderne mens. Elk deel uit deze trilogie, Deel I : METAMORPHOSES - Deel II : HYPOTHESES - Deel III : WONDERFUL WORLD bestaat uit foto’s, die vaak teruggrijpen op het werk van oude meesters. De foto’s zijn tot stand gekomen na een studie van maanden om uiteindelijk in een dag op een moment te worden vastgelegd in de studio van Rancinan in Parijs of Los Angeles.
Gérard Rancinan’s wereldtournee begon in het Palais de Tokyo en het Louvre in Parijs, gevolgd door de Triennale di Milano en exposities in Londen, Geneve, Hong-Kong, New York en Singapore… en komt nu naar Amsterdam voor een grande première.
Het Thema van de expositie in Nieuw Dakota is Chaos. Chaos laat onze tijd zien die lijkt te zijn doorgedraaid. Een teken van een maatschappij met een grote drang tot verandering. Slechts tumult resteert, met haar excessen en tegenstrijdigheden, gehoorzamend aan een egoïstische drang van de mens in zijn ontaarde ambitie. Deze tumult wordt tevens gedragen door zijn grenzeloze verbeelding, Chaos als een onmiskenbare getuige van een mens die leeft.Geen opmerkingen:

Een reactie posten