vrijdag 29 maart 2013

Athelda

In voormalige lettergieterij Tetterode presenteert galerie Gerhard Hofland met trots de tweede solotentoonstelling van Andrea Lehmann.
Haar fantastische en surrealistische schilderijen evenals haar werken op papier, die enigszins duister dreigend en middeleeuws aandoen, spreken mij tot de verbeelding en doen je in een hallucinerende werkelijkheid vertoeven, het wonderlijke mysterie tussen hemel en aarde vastgelegd.


persbericht geciteerd:
Voor  Andrea Lehmann (1975 Düsseldorf)  is schilderen een natuurlijke manier om de wereld te begrijpen. Ze produceert op een uiterst vanzelfsprekende wijze een geconcentreerde stroom aan beelden die op het eerste gezicht geen enkele bedoeling heeft. Net als dromen zijn de mogelijkheden en beelden onbeperkt en lijkt de stroom geen enkele logica te bevatten. Haar voorstellingen zijn feeëriek en bloeddorstig tegelijkertijd en lijken scènes afkomstig uit de sprookjes van Grimm.  Weldegelijk hebben de onderwerpen hun oorsprong in de werkelijke wereld. Mythische plekken, historische gebeurtenissen en legendarische figuren uit heden en verleden vormen de aanleiding. Ze transformeert in bijna al haar werk deze gebeurtenissen in persoonlijke geschiedenissen. Vandaar dat haar portret regelmatig terugkomt. Andrea  Lehmann is niet alleen  schrijver en regisseuse, tevens speelt ze de hoofdrol in deze bizarre theaterwereld.
Haar schilderkunst stoelt op het surrealisme. Het spelen met verschillende beelden en situaties en de collageachtige werkwijze. Inmiddels heeft haar werk zich ontwikkelt tot een heldere herkenbare stijl. Haar virtuoze realistische manier van schilderen heeft een aardse toon die schilderkunst uit de zeventiende eeuw maar ook de begindagen van de fotografie in herinnering brengt. Daarnaast 'signeert' ze haar werken door er haren in te plakken en haar werk met dammar hars te bewerken.


Voor de serie nieuwe werken stond Athelda model. Een beroemde artiest uit het Engelse circus begin vorige eeuw. Ze was de mannelijke Hercules een vrouw met exceptionele krachten waarmee ze gewichten en mensen tilde.

***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten