dinsdag 13 november 2012

Kunst Eilanden Amsterdam

Tijdens de repetities van  het Nationale Canta Ballet ontmoette ik Carol en haar trouwe bijrijder Butch. Tegenwoordig kom ik het duo per toeval regelmatig tegen dichtbij de viswinkel op de Haarlemmerdijk waar ik bij Jan, vers van het mes, mijn onontbeerlijke haring haal en Carol de AH induikt.
Onze canta's staan dan neus aan neus op de kop van de Prinsengracht, de hare trouw bewaakt door Butch die heftig kwispelt met zijn staart wanneer hij mij ziet maar dat doet hij naar iedereen.
In de wandel deelt ze mij mee over haar expositie bij kunst eilanden amsterdam die elke 2e zondag van de maand plaatsvindt.
Carol Sluyter maakt detailopnames van schepen op de werf. Digitaal ontstaan uitvergrote foto's. Met ongepolijste stalen omlijstingen zijn het fraaie werkstukken.
Mijn geliefde vergankelijkheid is hier zichtbaar.Carol vertelt dat er tijdens deze kunstronde boottochtjes langs de Westelijke Eilanden georganiseerd zijn. Gedurende de tour is het mogelijk om verschillende ateliers en expositieruimtes te bezoeken. Aan boord is gids Maddy aanwezig om wegwijs te maken naar de kunstruimtes.
Aanvankelijk had ik me niet ingesteld om te gaan varen en is er geringe zin maar als ik hoor dat er weinig mensen aan boord zijn en je een glas wijn kunt bestellen, is de wil zwak. 
Je zult niet teleurgesteld zijn, garandeert Carol mij. Bovendien kan ik me, in het kader van vaartuigen, mijn recente geslaagd bezoek aan het Scheepvaartmuseum nog herinneren, zie: boegbeelden.
En het is absoluut de moeite waard.
De meer dan honderd jaar oude Johanna, de salonboot waar we mee varen, is van Duitse origine en geboren ergens in het Ruhrgebied. Zij heeft een bewogen leven achter de rug en werd in verwaarloosde toestand aangetroffen bij een handelaar maar na een grondige verbouwing is zij sinds 2008 weer in de vaart als watertaxi en boot voor (bedrijfs)uitstapje: Amsterdam Boat Events  Coksde schipper van de Johanna, die zijn zeemanschap al eerder heeft bewezen met een odyssee via de Rijn, Donau en Bosporus naar Venetië, vindt het scheepje naar eigen zeggen een verrukking.                                      


Vanaf het Bickerseiland koersen we, via het Westerdok, naar de Prinsengracht en varen we over de Brouwersgracht. Op het IJ staat een forse wind en je hoort ach-en-oh-kreten van het handjevol passagiers als we op de woelige baren varen.Zestig minuten later naderen we de Bickersgracht.Een wederom welkom bij Carol die de witte wijn koel heeft staan, maakt de middag compleet. Uren later  zak ik af naar huis.

***

* foto van de Johanna geplukt van de website Amsterdam Boat Events 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten