zondag 9 oktober 2016

Jean Tinguely Machinespektakel

Reeds in 2013 gezien: fragment van een expositie van Jean Tinguely

Vandaag de tentoonstelling: Jean Tinguely Machinespektakel

Jean Tinguely staat bekend om zijn speelse machinekunst en explosieve performances.

Van de website van het Stedelijk Museum: Jean Tinguely in het Stedelijk

Als sluitstuk van de tentoonstelling en een Nederlandse primeur, wordt Tinguely's monumentale Mengele-Totentanz (1986) gepresenteerd: een Duistere installatie met schaduwspel die Tinguely maakte naar aanleiding van een verwoestende brand waar hij ooggetuige van was. Het werk is opgebouwd uit overblijfselen van de brand: verkoolde balken, landbouwmachines (van de familie Mengele) en dierenskeletten. Het resultaat is een gigantische memento mori die ook verwijst naar de concentratiekampen van de nazi's. De bewegingen en hoge schelle geluiden zorgen voor een sacrale en macabere sfeer.

***

tot slot vanuit de jaren zestig: 'let's twist again...'


4 opmerkingen:

 1. Goede zondagmorgen es. Zoals beloofd kom ik hier even piepen, wat een leuk initiatief en ik hoop dat je veel volgers zal krijgen want dit blog is bijzonder interessant. Op dit log had ik eerder gereageerd maar de reacties zijn precies niet mee verhuisd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet 't. Het was sowieso een hele klus en ik wist niet hoe ik alle reacties kon transporteren...

   Verwijderen
 2. Goede morgen es. Ik kan het me voorstellen dat het een hele klus was edoch je hebt het toch maar puik voor elkaar gekregen, proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wolf9.10.16
  De Marble Machine gone macabre..... Huiveringwekkend mooi materiaal.

  BeantwoordenVerwijderen

  gerdaYD11.10.16
  Goede morgen Es. Wat en merkwaardige tentoonstelling, en imo oogt die ook heel mooi! Die zou ik wel met eigen ogen willen zien maar ik vrees dat me dit nooit zal lukken. Gelukkig heb ik jou en je blog!!!

  BeantwoordenVerwijderen