woensdag 18 maart 2015

1965-1975 magisch centrum Amsterdam

Amsterdam is momenteel de fototentoonstelling van Cor Jaring te zien.
Foto's van o.a. Simon Vinkenoog, Johnny van Doorn, Phil Bloom, Robert Jasper Grootveld en vele anderen deden oude tijden herleven: die van provo en hippie.
Vanmiddag de uitgebreide serie oude opnames in ogenschouw genomen en gefilmd waarbij ik zowaar bevangen werd door enige nostalgie.

In de folder van het Stadsarchief Amsterdam las ik:

Het hap-hap-happende in Amsterdam in de jaren zestig en Cor Jaring (1936-2013) was erbij.

Deze selfmade fotograaf, Amsterdammer in hart en nieren, voelde zich thuis bij het bonte gezelschap dat oproer kraaide en voor vrolijke verwarring zorgde in het nog gezapige Nederland. Mei 1965 werd Provo opgericht. Dankzij Cor Jaring gingen de beelden van happenings en andere rebelse acties de hele wereld over; de faam van Amsterdam als Magisch Centrum was gevestigd.
Cor Jaring vereeuwigde de ontluikende jongerencultuur in het Vondelpark, Fantasio en Paradiso. Net als John Lennon en Yoko Ono in bed in het Amsterdamse Hilton Hotel. Minder bekend zijn de kleurenopnamen van het Deskundologisch Laboratorium en zijn onderafdelingen als de Insekten Sekte en de Ontbijtclub. Met hun zachte protesten tegen water- en luchtverontreiniging was dit gezelschap alternatieve levenskunstenaars zijn tijd ver vooruit.
Cor Jaring droeg vlak voor zijn overlijden in 2013 zijn archief over aan het Stadsarchief. Naast beroemde foto’s worden nieuw ontdekte beelden getoond waarin we de gebeurtenissen en de hoofdrolspelers van Magisch Centrum Amsterdam op de voet kunnen volgen.
Aangevuld met documenten, filmbeelden en geluidsfragmenten wordt het roemruchte decennium 1965-1975 in de tentoonstelling tot leven gewekt. In de begeleidende audiotour halen getuigen herinneringen op aan deze roerige en kleurrijke tijd, waarin Amsterdam en Nederland definitief van aanzien veranderde.


***
toegevoegd een fragment 
van een 2 uur durende film aldaar gedraaid 
met onze anti-rookmagiër zelf aan het woord

... dat waren nog eS tijden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten