maandag 9 februari 2015

de poezenkrant

als ik niet allergisch voor katten
zou zijn geweest
had ik waarschijnlijk
een half dozijn ervan
in de tuin rondlopen 
zie mijn eerdere publicatie

***

een vreugdevol bericht voor
alle poezenliefhebbers
kwam mij onder ogen
zij kunnen hun hart ophalen...

op 7 februari 2015 bestaat de poezenkrant 41 jaar
in de centrale oba 
wordt dit priemgetal gevierd 
met een expositie in 21 vitrines 
verspreid door het hele gebouw
met foto's, boze brieven, misdrukken, documenten, voorbeelden, 
originelen en briefkaarten 
van onder meer rudy kousbroek en willem frederik hermans

het was mij een waar genoegen
Op you tube kwam ik een filmpje tegen naar aanleiding van een verhaal gelezen in het E-zine Verwondering van Loes Modderman.
Het lijkt mij toepasselijk dit hieronder te plaatsen.TASHIRO-JIMA 
Kattenliefhebbers opgelet!   Dit wordt je komende vakantiebestemming. Ooit gehoord van het katteneiland in Japan, waar de populatie katten het aantal inwoners verre overtreft? 
Dat is het geval op het eiland Tashiro-jima, waar de ongeveer 100 inwoners zorgen voor vele honderden, zeg maar rustig ontelbare katten. Het aantal menselijke inwoners is de laatste 50 jaar gedaald van ongeveer 1000 naar nog maar honderd, allemaal (ver) over de 50, de meesten boven de 65. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst van dit eiland, dat het nu vooral moet hebben van het toerisme. Tashiro-jima is een klein eiland in de Miyagi Perfecture. In de 19de eeuw is het allemaal begonnen met de scheepskatten van de vissers die op het eiland overnachtten. De katten volgden hen bedelend om vis, en de vissers ontwikkelden kattenliefde en begonnen hun acties als voortekenen te beschouwen van het weer en een gelukkige vangst. Ze geloofden dat de katten hen rijkdom en geluk zouden brengen. Dat geloof is er nog steeds. Daarom zijn de katten op het eiland geliefd en goed verzorgd en gevoed. Het ontbreekt ze aan niets, en hun liefdesleven wordt aangemoedigd, waardoor er steeds meer komen. Honden zijn verboden op het eiland, in het belang van het kattengeluk. 
Tijdens de tsunami van 2011 sloeg het noodlot toe: het eiland werd overspoeld. Een metershoge muur van water sloeg over de kattenkolonie. Maar katten zijn taai. Het eiland overleefde, met minimaal verlies aan mensen en kattenlevens. Een probleem was de bevoorading van het eiland. Dat gebeurde door een speciale Japanse organisatie, de 'Japanese Earthquake Animal Rescue and Support'. Een week na de tsunami arriveerden er boten met voedsel voor  mensen en dieren en brandstof en telefoons voor noodgevallen. Voor de tsunami kwamen er dagelijks twee veerboten met toeristen, maar nu Sendai, de kustplaats vanwaaruit de ferries vertrokken door de tsunami was weggevaagd stopte de aanvoer van toeristen en is het eiland nog meer geïsoleerd dan anders. Gezien de leeftijd van de meeste inwoners van het katteneiland is de economie niet snel weer op gang te krijgen. 
Overwogen is om de hele populatie, mensen en katten te evacueren, maar dat bleek een onmogelijk zaak. De eilandbewoners wilden niet van hun katten worden gescheiden. 
Het is van harte te hopen dat het eiland blijft bestaan. Dus hierbij een oproep aan alle kattenliefhebbers: grijp je kans, zoveel zul je er nergens bij elkaar kunnen zien...en aaien....

1 opmerking: