woensdag 12 november 2014

MR. Knight's Wereldontvanger

werk gezien van de veelzijdige kunstenaar Jasper de Beijer
hij exposeert bij Ron Mandos 
op hun website lees ik:

De serie van Mr. Knight's Wereldontvanger is gebaseerd op recente nieuwsberichten over het leven van Christopher Knight (1968). 
Knight besloot in 1986 om de huidige samenleving te ontwijken en zocht beschutting in de verlaten bossen van Maine (USA). 
Zevenentwintig jaar woonde hij in grote eenvoud en werd geïsoleerd van andere mensen. 
Hij vermeed elk contact met de buitenwereld, maar heeft wel een radio om te luisteren naar muziek stations en het nieuws rocken. 
Het feit van dit isolement inspireert De Beijer voor het maken van zijn nieuwste serie. Immers, Knight's verbeelding was de laatste drie decennia vrijwel onaangetast door het visuele nieuws. 
Daardoor verschilde zijn ideeën van feiten verspreid door kranten en televisie. 
Wanneer er ruimte is voor de persoonlijke interpretatie van het wereldnieuws en gebeurtenissen, kan dit leiden tot surrealistisch, soms bijna kinderlijke, beelden.
De nieuwe serie De Beijer is het resultaat van onderzoek naar zijn eigen subjectieve perceptie van recente gebeurtenissen. 
De kunstenaar luisterde naar oude radio berichten waarbij hij vermeed elke visuele input. Hij gebruikte zijn jeugdherinneringen om zijn eigen, autonome te creëren. 
Het resultaat is een indringende reeks fotowerken, die verwijzen naar belangrijke historische momenten in hun titel. Hij verwijst met zijn werk 2004/12/26 bijvoorbeeld naar een van de grootste natuurrampen in de recente geschiedenis: de tsunami die zich in verschillende richtingen verspreidde over de Indische Oceaan en honderdduizenden doden veroorzaakte. 
De Beijers serie kan worden gezien als een unieke representatie van gebeurtenissen in de recente wereldgeschiedenis. De gelaagde beelden werken onafhankelijk van elkaar, maar in hun stijl en thema houden ze duidelijk verband. 
Het is aan de kijker om deze beelden te koppelen: een bekende gebeurtenis, of een persoonlijk geheugen. 
In aanvulling op deze serie, zijn een aantal werken uit zijn vorige serie uit 2013, Wir sind das Gedächtnis, te zien.

scenes van backwater blues
(video Jasper de Beijer)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten